Onze keurmerken

Duurzaam en verantwoord


Duurzaam gekweekt en verantwoord gevangen
Bij Adri & Zoon hebben wij diverse producten met een keurmerk voor duurzaamheid. 
Het MSC (Marine Stewardship Council) keurmerk wordt gevonden op alle visproducten die van duurzame visserij afkomstig zijn. Met het ASC (Aquaculture Stewardship Council) keurmerk wordt aangegeven dat schelp- en schaaldieren, maar ook zeewier en kweekvis op een verantwoorde manier zijn gekweekt. Adri & Zoon let er in het bijzonder op dat de focus blijft liggen op duurzaam vissen. Ook de invloed op het milieu van het kweken van vis wordt actief door ons verlaagd. Onze leveranciers gebruiken uiteenlopende duurzame vistechnieken om onder andere bodembeschadiging te voorkomen. Zo wordt bijvoorbeeld tong gevangen door middel van haken, lijnen en twinrigging, een moderne vistechniek met speciale netten.

Zeker Zeeuws, onze mosselen
Onze mosselen zijn bekroond met het kwaliteitskeurmerk Zeker Zeeuws, dat garandeert dat de mosselen volgens bepaalde normen en op duurzame wijze zijn gekweekt. Wij vinden het belangrijk je op de hoogte te brengen van de veranderingen die plaatsvinden in de mosselsector op het gebied van innovatie en duurzaamheid. Op deze manier kunnen wij onze klanten een zuiver, eerlijk, duurzaam en kwalitatief hoogstaand product aanbieden.

Samenwerking

Vangsttechnieken van de Ekofish Schol


De Noordzeeschol van Adri & Zoon is 100% onbehandeld en gevangen met respect voor de natuur. Sinds een aantal jaar zijn wij de samenwerking aangegaan met Ekofish uit Urk. Ekofish vist met een innovatief vangstsysteem, waarbij de schol respectvol wordt gevangen en verwerkt. Tijdens het vissen wordt gebruik gemaakt van netten met een grotere maaswijdte en ontsnappingspanelen. Hierdoor kunnen jonge vissen ontsnappen.

De bodem van de zee wordt ontzien door twinrignetten met zwevende borden en rubberen kabels. De schollen worden eerst verdoofd en dan gedood. Vervolgens wordt veel zorg besteed aan de verwerking en het bewaren van de vis. De moderne vloot van het Urkse Ekofish voldoet aan de hoogste eisen op het gebied van hygiëne en koeling.

Makreel filet

Testen en optimaliseren

Werkwijze en verpakking voortdurend verbeterd


Het percentage van restproducten is bij Adri & Zoon minimaal. Ieder restproduct wordt vanuit de productiehal gefilterd en gecategoriseerd. Denk hierbij aan kibbeling, dierenvoer en supplementen. Wij hebben een stap gezet richting het terugdringen van voedselverspilling en het verbeteren van de productkwaliteit. Dit begint natuurlijk bij de bron! Maar ook de productie speelt een belangrijke rol. 
Verder zijn we bezig met het testen van diverse alternatieve verpakkingen voor een hogere productkwaliteit en een langere houdbaarheid.

De belangrijkste uitgangspunten zijn kwaliteit, milieu, minder derving bij de klant en een vermindering van microbieel bederf. De nieuwe verpakkingen worden uiteraard uitgebreid getest en vergeleken met de huidige verpakkingsmethoden.

Groene energie

Toekomstbestendig nieuw pand

Energiebesparing en duurzaamheid worden gestimuleerd


Adri & Zoon heeft een duurzaam pand gerealiseerd dat zuinig is in het energieverbruik en helpt bij het verhogen van de productiviteit. Wij hebben daarom toekomstbestendig laten bouwen volgens de BREEAM-NL maatstaf. BREEAM is de afkorting voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method. Deze maatstaf is 20 jaar geleden geïntroduceerd om écht duurzaam bouwen te stimuleren. Aan de hand van beoordelingen kunnen diverse scores worden behaald. Adri & Zoon streeft ernaar om het certificaat ‘excellent’ te behalen.

Hiervoor hebben wij onder andere de volgende veranderingen doorgevoerd:

Vishandel
Onze koelinstallatie maakt gebruik van het natuurvriendelijke koudemiddel NH3 (ammoniak)
Het verwarmen van het kantoor wordt uitgevoerd door VRF en WTW units
Op ons dak zijn PV panelen geïnstalleerd om gebruikte energie te compenseren

Logistiek

Duurzaamheid, ook onderweg


Vanuit de overheid komt er steeds meer aandacht voor het verminderen van de uitstoot in het vervoer en transport. Dit is ook voor ons een belangrijk aandachtspunt. Natuurlijk heeft dit ook impact op het wagenpark van Adri & Zoon.

Het logistieke team van Adri & Zoon is altijd op de hoogte van de laatste trends op het gebied van duurzaamheid. Ieder jaar wordt er onderzoek gedaan naar een nieuwe aanpak. Er wordt onder andere gekeken naar beperking van het aantal ritten en het vergroten van de hoeveelheid lading per voertuig. De laatste jaren wordt er met de aanschaf van onze transportmiddelen erg gelet op duurzaamheid en veiligheid. Maar efficient brandstofverbruik en zuinig rijden is ook erg belangrijk. Onze chauffeurs worden jaarlijks bijgeschoold in veilig en zuinig rijden.

Maandelijks worden de scores doorgegeven aan de chauffeurs met betrekking tot wie of welke het netst en zuinigst heeft gereden. Dit wordt in ieder voertuig in ons wagenpark middels de boordcomputer bijgehouden. Wij sturen daarnaast bij de planning aan op korte, snelle en dus zuinige routes die een veilige rit toelaten. Indien nodig sturen de ervaren chauffeurs van Adri & Zoon doordacht bij.

Ook bij de aanschaf van benodigd materiaal wordt er de laatste jaren goed gekeken naar wat er op de markt te koop is. Zo zijn onze nieuwste trailers uitgerust met moderne snufjes zoals werklampen op het laad- en losplatform. Maar ook koelmotoren met dubbele verdampers voor het vervoeren van multi temperaturen (diepvries en koel gescheiden). 
De trailers zijn uitgerust met koelgordijnen, zodat niet alle kou uit de trailer verdwijnt wanneer de deuren worden geopend. Op deze manier heeft de koelmachine minder brandstof nodig om weer op de juiste ingestelde temperatuur te komen. Dit komt ten goede aan de kwaliteit van onze producten.

Voor de veiligheid hebben onze chauffeurs te allen tijde een sleutelhanger met noodknop bij de hand. Wanneer een chauffeur onwel wordt, valt, of wanneer hij in nood is, kan hij op deze knop drukken. De afdeling planning wordt direct gebeld en de GPS locatie van de chauffeur wordt direct in kaart gebracht. Zo kan er altijd in no-time actie worden ondernomen.