7 maart 2020

Gillardeau, oesters van eenzame hoogte


Gillardeau, oesters van eenzame hoogte
Bonjour! Wist u dat Adri & Zoon hét adres is voor de echte Francofiel? Vrijwel dagelijks komt er een stukje Frankrijk naar Yerseke, in de vorm van Franse mosselen, schelpjes en oesters. Adri & Zoon kent inmiddels de juiste adresjes in het fantastische Frankrijk en we weten de échte kwaliteitsproducten goed te vinden. En die Fransen… die weten wat lekker is. Wijn, stokbrood, champagne, lekkere kaasjes… need I say more?! Dat lijkt me niet. Waar we wel graag iets meer over vertellen is een tot de verbeelding sprekende familie, die sinds jaar en dag (sinds 1898 om precies te zijn) oesters kweekt. We hebben het dan over het huis Gillardeau.

Adri & Zoon verkoopt met trots oesters van Gillardeau, van een gerenommeerde oesterkwekerij in Frankrijk. Dit geweldige Franse product staat op eenzame hoogte en is al jarenlang een waar begrip in onze sector. We vertellen u graag iets meer over deze pareltjes van huis Gillardeau.

Geschiedenis
Gillardeau kweekt oesters sinds het eind van de 19e eeuw. Henri Gillardeau, een jonge ongeletterde landbouwer, raakte gefascineerd door de ronde oesters uit de Marenne en besloot, een inmiddels legendarisch, bedrijf te starten. Toen Gérard Gillardeau twee generaties later besloot een vettere oester te vermarkten onder de naam ‘spéciales’ was het spreekwoordelijke hek van de dam. De Franse horeca ontdekte de oester en La Maison Gillardeau werd een begrip door de ambachtelijke kweek van deze kwaliteitsproducten.

Ambacht
Oesters kweken is een fascinerend ambacht en maar weinig ambachtelijke voedingsproducten dragen de familienaam als kwaliteitsmerk met zoveel autoriteit zoals Gillardeau dat doet. “Het werken met oesters,” aldus Veronique Gillardeau, “kun je het beste vergelijken met het werk in een wijngaard.” Druiven groeien min of meer vanzelf, maar de zorg van de wijnmaker voor de wijnrank én druiven bepaalt primair de kwaliteit van de wijn.

Die vergelijking met wijn is zeer interessant. Als we het kweken van oesters vergelijken met het maken van wijn, staat het merk Gillardeau op het niveau van bekende wijnhuizen uit de Bordeaux streek, zoals Château Margaux, het wijnhuis Chateau Lafite Rothschild, of Chateau Haut-Brion die stuk voor stuk geprezen en overladen wordt met onderscheidingen. Het zijn onbetaalbare wijnen van de beste wijngaarden in die gebieden, waar de wijnstokken moeite hebben om druiven te produceren. Eiken en terroir (herkomst), maar vooral tijd, bepaalt de prijs van deze wijnen.

De kweek
Terroir en tijd zijn ook nodig voor het kweken van de befaamde Gillardeau oesters. Bij de kweek wordt Oesterbroed ingevangen met dakpannen. Deze dakpannen worden ingesmeerd met kalk, wat nodig is voor de schelpvorming van de oester. Na negen maanden worden de schelpdieren verplaatst naar een ander park waar ze verder groeien in zakken op ijzeren tafels. Voortdurend worden de zakken ‘geschud’. Dit schudden is niet voor niets. Door het opschudden van de oesterzakken krijgen de oesters een mooie vorm. Vervolgens worden de zakken verplaatst naar een ander park. Ten slotte worden ze opgeslagen in de speciale ‘claires’ (oesterputten).

Er worden maar liefst zestig handelingen verricht, in een periode van vier jaar, voordat de Gillardeau oester aan een liefhebber wordt geserveerd.

Wij van Adri & Zoon vinden het een prachtig verhaal. We genieten met volle teugen van dit soort kwaliteitsproducten met een rijke geschiedenis.